27.03.2023 pazartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi plan bütçe plan bütçe komisyonunda görüşülmeye başlayan en düşük emekli maaşını 7500,00 TL çıkartılması ve emekli Bayram ikramiyelerinin 2.000 TL'ye yükseltilmesi ile ilgili görüşmelere Tüm Emekliler Derneği adına Genel Başkanımız Satılmış ÇALIŞKAN ve Genel Mali Sekreter Ali Selçuk katıldılar.
Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı ÇALIŞKAN komisyona Emeklilerin taleplerini içeren bir dilekçe sunmuştur. Komisyona yaptığı konuşmada Çalışkan “2000 TL lik zammın taban maaşlara değil tüm emeklilere uygulanmasını ve Emekli Bayram ikramiyelerinin asgari ücrette artışlarına endekslenmesini talep ediyoruz.” Dedi.
Komisyon başkanlığına ve üyelerine Genel Başkan Satılmış ÇALIŞKAN imzalı verilen talep dilekçesinde;
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına;
Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması sonucu yapılacak olan bu düzenleme ile az prim günü ödemiş emeklide, çok prim günü ödemiş emeklide aynı maaşı olacak bu da prim ödemiş emeklileri huzursuz etmiştir. 6500 7000 gün yüksek ten prim ödeyen ile asgaride prim den 3600 gün primle ödeyen emekliler eşitlenmiş dört dönemdir 1500-3500- 5500-7500 yapılarak en düşük maaşlı emekliler her devre gelecek tüf artışında düşüleceği söylenmekte, her dönem de böyle aynı sistem bu emekliler emekli gelecek zam alınmayacak denir. Bugün emeliler yılbaşından %30 bu da %36 atı verilerek emekli temmuz ayına borçlandırılmıştır.
Bugün bu durum da ötürü mevcut aktif sigortalar yüksek prim ödemek istemiyor bu da kurumun zararı demektir.
Talebimiz bu iki bin TL ‘nin tüm emeklilere seyyanen olarak verilmesi, En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkartılması ve hizmet ve prim gününe dayalı artışlar yapılmasını talep ediyoruz.
EMEKLİLER ARASINDA HER DÖNEM YAŞANAN HUZURSUZLUK GİDERİLMİŞ OLUR. Saygılarımızla
Satılmış ÇALIŞKAN
Genel Başkan
En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması, Bayram İkramiye artışı düzenlemesini içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.