26 Mayıs 2024 Pazar günü Ankara Tandoğan meydanında Türkiye'nin 81 ilinden gelen emekliler emekçiler ve sivil toplum örgütleri bir araya geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) çağrısıyla ülkenin dört bir yanından on binlerce emekli, Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenen Büyük Emekli Mitingi’nde buluştu.
Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan "Emeklilik lütuf değil haktır, biz bu emekliliği alnımızın teriyle aldık!" dedi. Çalışkan, "Biz hakkımızı istiyoruz. Biz hizmet ve prime dayalı eşit aylık istiyoruz. Geçinebileceğimiz bir emekli aylığı istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Tüm Emek Der Genel Başkanı ÇALIŞKAN mitingde yaptığı konuşmada” Yurdun dört bir köşesinden gelen değerli emekliler buraya hakkımızı savunmaya geldik, bundan sonra devam edeceğiz. Bugün burada 15 milyon 17 milyon emeklinin devamıyız arkadaşlar emeklilik lütuf değildir, emeklilik haktır. Biz bu emekliliği alnımızın teriyle aldık bugün işçi ve bağ-kur emeklisinin ortalama maaşı 13 bin lira maaş kök maaş dedikleri maaş 6600 lira, dul ve yetimlerimiz 3500 ve 1750 lira bu nasıl aylık bağlama nasıl sosyal güvenlik biz hakkımızı istiyoruz. Biz hizmet ve prime dayalı, hizmet ve prime dayalı eşit prime eşit hizmete eşit aylık istiyoruz. Bunun için bir an önce intibak yasamızın yasalaşmasını istiyoruz. Şu anda iki tane intibak yasası taleplerimiz mecliste beklemektedir. Arkadaşlar kısa kesin diyorlar çok söyleyeceklerimiz var. Derdimiz çok biz emekliler olarak geçinebileceğimiz bir emekli aylığı istiyoruz huzurla alabileceğimiz bir sağlık hizmeti istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Biz E kuşağı olduk, e kuşağı İnşallah bütün sistemi biz kurtaracağız. Hepimizi Tüm Emekliler Derneği adına saygıyla hürmetle selamlıyoruz “dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel: “Emeklinin Ekonomisi Normalleşmeden Türkiye Normalleşemez”
“15 MADDEYİ EL BİRLİĞİ İLE YAPACAĞIZ”
Özel mitingde yaptığı konuşmada emekliler için önerilerini sıraladı;
1- En düşük emekli aylığının hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.
2- Prim güncelleme kat sayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetli ölçüde artıralım.
3- İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımlarını ortadan kaldıralım.
4- Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını, fiyat farklarını, muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.
5- Emeklinin ortezlerinden, protezlerinde, ayağını kaybetmiş, bu vatan, millet için, evlatları için çalışırken ekmek parası kazanırken ama protezi var. Eskimiş. Takılması gerekiyor. Verdikleri para olması gerekenin 30’da, 20’de biri. Ortezde, protezde en iyisi emekliye hemen ödenmelidir. Aksini asla kabul etmiyoruz.
6- Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı. Emekli sendikalarına yıldırma amaçlı kapatma davaları derhal geri çekilmelidir.
7- Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
8- Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar, banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanların bayram ikramiyeleri eşitlenmeli. İlaç katkı payları düşürülmeli. Onlara da promosyon ödemesi yapılmalıdır.
9- Emekliler için emekli kart çıkarılmalı. Elektrik, doğalgaz, su faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.
10- Emeklikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının, emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.
11- 65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha, hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde, şoför esnafını da düşünerek, onları karşı karşıya bırakmadan, kanun yoluyla, devlet eliyle, şoförün değil devletin cebinden çözülmelidir.
12- Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek primi kesilme uygulaması bitirilmeli.
13- Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir sefere mahsus bütün faizleri silinerek, beş yıla bölünmeli. Bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.
14- Vergide adalet mutlaka sağlanmalı. Herkesten kazancı ölçüsünde vergi almalı. Dolaylı vergiler kademeli olarak sıfırlanmalıdır.
15- Buradan hem hükümete hem de muhalefete çağrımızdır. Gelin bu sorunları hep birlikte çözelim. Bu adımları atalım.”