ENGELLİ VE YAŞLILARDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM SEMPOZYUMUNA KATILDIK.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayesinde ve T.C Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün düzenlediği ve T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un Katılımı ile gerçekleşen Engelli ve yaşlılarda dijital dönüşüm sempozyumuna davet üzerine Genel Sekreter Mustafa YILMAZ ve Mali Sekreter Ali SELÇUK katılmışlardır.

Sempozyum açılış konuşmasında kürsüye gelen Sağlık Bilişim ve Teknoloji Derneği Başkanı Recep USLU, mobil sağlık teknolojisinin geliştiğini, dijital sağlıkta küresel gelişmelerin yaşandığını söyledi. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; çevreci duyarlılıkla hiçbir ağaç kesilmeden yeşil bir sempozyum düzenlenmenin haklı gururunu yaşadıklarını, paydaş kurum ve kuruluşların katılımı ile önümüzdeki yıllar içinde geliştirerek devam ettireceklerini, geri bildirimlerle engelli ve yaşlılara yönelik dijital erişim hizmetlerinin şekilleneceğini belirtti.

Bakan SELÇUK konuşmasında, 1. Yaşlılık Şurası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde gerçekleştiğini anımsatan Bakan Selçuk, 2019-2023 “Türkiye Yaşlı Vizyon Belgesi” hazırlık çalışmalarını da tamamladıklarını bildirdi.

“395 Yatılı Bakım Kuruluşunda Yaklaşık 27 Bin Kişiye Hizmet Veriyoruz”

170 bin yaşlının evde bakım hizmetinden yararlandığını açıklayan Bakan Selçuk, “395 yatılı bakım kuruluşunda yaklaşık 27 bin kişiye hizmet vermeye devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

“Gündüzlü Yaşam Merkezi Sayısını 44’e Çıkaracağız”

19 gündüzlü yaşam merkezinin aktif hizmette olduğunu kaydeden Bakan Selçuk hedeflerinin yıl sonunda bu sayıyı 44’e çıkarmak olduğu ve ailelerin bu merkezlerde gelen talep doğrultusunda 45 güne kadar misafir edileceğini söyledi.

“Yarım Milyondan Fazla Engelli Vatandaşımıza 7 Milyar Lira Yardım Yaptık”

Türkiye’nin engelli vatandaşların hayat standardının yükseltilmesi bakımından dünyaya rol model bir seviyede olduğuna dikkat çeken Selçuk, “Evde bakım yardımı kapsamında 2018 yılında yarım milyondan fazla engelli vatandaşımız için yaklaşık 7 milyara yakın bir ödeme gerçekleştirdik. 2019 yılında da engelli vatandaşlarımıza daha fazla yardım sağlayacağız.” açıklamasında bulundu.

350 bakım merkezinde 26 bin engelliye hizmet sunduklarını belirten Bakan Selçuk, “2002 yılında 2 bin 600 engelli kurum bakımı için sıra bekliyorken bugün hamdolsun sıra bekleyen vatandaşımız kalmamakta. 52 merkezde gündüzlü bakım hizmeti sunuyoruz. 4 ayda yaklaşık 34 hizmet merkezi açtık, bu yılsonunda da 81 ile yaygınlaştıracağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Dijital dönüşüm farkındalığının önemine değinen Bakan Selçuk, dönüşümün kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları’yla birlikte sağlanacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile “Dijital Dönüşüm Ofisi”nin kurulması, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Türkiye’nin Sanayi Devrimi: Dijital Türkiye Yol Haritası” ile “İmalat Sanayinin Dijital Dönüşümü Raporu ve Yol Haritası”nın hazırlanması, Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’nun kurulmuş olması bu süreçte çok önem verdiğimiz adımlardan başlıcaları”

Bakanlığının Alo 183 hattı üzerinden Türk İşaret Dilini kullanarak iletişim kurabilen engelli bireyler için işaret dili bilen görevliler tarafından görüntülü hizmetler verdiğini bildiren Bakan Selçuk, “e-Devlet’te Engel Yok” projesi ile e-devlet uygulamalarında karşılıklı görüntülü canlı destek sunulduğunu belirtti.

"Teknoloji Odaları Kurmayı Hedefliyoruz"

Yaşlılık ve engelsiz vizyon belgesinin de önümüzdeki günlerde paylaşılacağını açıklayan Bakan Selçuk, “Teknoloji okur-yazarlığı eğitimi vererek sosyal dayanışmayı fazlalaştıracak teknoloji odaları kurmayı hedefliyoruz. Engelli bireylerin kamu hizmetlerinden yararlanabilmeleri için işaret dili gibi metotlarla hazırlanan tüm dokümanların %100 engelsiz hale getirilmesi, eğitim ve tanıtım filmlerinin engelli bireylerin bilgiye erişmesini sağlayacak şekilde hazırlanması, Gören göz uygulamasının tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması gibi konuları eylemlerimiz olarak belirledik.” dedi.

Tüm Hakları Saklıdır. © 2014 - 2019 | Tüm Hakları Saklıdır.