EMEKLİLER İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYOR

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı ve Emek Platformu Dönem Sözcüsü Satılmış Çalışkan emeklilerin hak ettiği hayatı yaşayamadığını vurgulayarak iktidardan   emeklilerin insanca bir yaşam sürmesi için gerekli düzenlemeleri yapmalarını istedi.

Emekliler günü dolayısıyla gazetemize özel açıklamalarda bulunan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri  Derneği Genel Başkanı ve Emek Platformu Dönem Sözcüsü Satılmış Çalışkan  emeklilerin yaşam koşulları altında ezildiğini ve insan onuruna yakışan bir hayat süremediğini ifade ederek iktidardan emeklilerin insanca bir yaşam sürmesi için gerekli düzenlemeleri yapmasını istedi. Emekli maaş zamlarının TÜİK tarafından ortaya konan TÜFE oranına bağlı kalarak  güncellendiğini vurgulayan Çalışkan TÜİK'in TÜFE'yi  çok fazla kullanılmayan lamba fitili ve semerci urganı gibi ürünler üzerinden değerlendirdiğini kaydetti. Çalışkan, TÜİK'in kullanılmayan ürünler  üzerinden TÜFE'yi belirlemesi nedeniyle  TÜİK tarafından ortaya konan TÜFE miktarıyla çarşı pazardaki TÜFE arasında dağlar kadar fark olduğunu  belirtti. Emeklilerin üç yıldır değişmeyen bayram ikramiyelerine de değinen Çalışkan  ikramiyelerin üç yıl içinde eridiğini ifade etti. İşte Başkan  Çalışkan'ın bugünkü şartlarda çarşı pazara çıkamadığı, gelen son zamlar sonrasında et yemeyi unuttuğunu   ifade ettiği emekliler ile ilgi olarak yaptığı değerlendirmelerin detayları...

"İNSAN GİBİ YAŞABİLECEĞİMİZ VE HAYATIMIZI SÜRDÜREBİLECEĞİMİZ BİR ÜCRET İSTİYORUZ."

Emekli maaşlarına TÜİK'in belirlediği TÜFE oranında zam verildiğini ifade eden Çalışkan " Emekliler uzun yıllar boyunca ülkesi için çalışmışmış sanayisinden tutunda ekonomisine kadar bütün alanlarda  çok ciddi katkılar sunmuş insanlardır. Emeklilerimizin hak ettiği onurlu ve müreffeh şartları sunmak devletin görevidir.  İktidarlar kamuoyunda emeklilerin sorunlarını çözüyormuş gibi görünse de maalesef çözümleri hep başkalarına bırakmışlar ve emeklilere hep mağduriyetler yaşatmışlardır.  Bugün emeklilerin kaderi TÜİK'e terk edilmiştir. Emeklilerin maaş artışının belirlenmesi için veri istenen kurum TÜİK 'tir. TÜİK lamba fitiline göre ve  semerci sicimine göre TÜFE hesaplıyor. Bu müzelik ürün kalemleri ile TÜFE hesaplayan TÜİK'e göre beş aylık Tüfe 4.57'dir.  Ancak bu rakam çarşı  pazarda ve temel gıda ürünlerinde %15'in üstündedir.  Bu nedenle emekli maaşlarımız erimekte ve ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanmaktayız. Biz maaşlarımızda iyileştirme noktasında TÜİK'ten yada bürokratlardan bir şey istemiyoruz. Biz oylarımızla iktidara taşıdığımız siyasilerden hakkımızı istiyoruz. Biz emekliler olarak çok büyük bir şeyler de istemiyoruz. Sadece insan gibi yaşabileceğimiz ve hayatımızı sürdürebileceğimiz bir ücret istiyoruz."dedi

"EN AZ 6 MİLYON EMEKLİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞLARA MAHKUM EDİLMİŞTİR"

Çalışkan, emekli maaşlarının çok düşük olduğunu bu nedenle emeklilerin çalışmak zorunda kaldığını vurguladı. Pandemi süreci sonrasında simit satarak veya diğer işkollarında cüzzi ücretlerle  çalışarak geçimini sağlayan emeklilerin durumuna değinen  Çalışkan, " En düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması gerekiyor. Bugün 6 milyon emekli asgari ücretin altında maaşlara mahkum edilmiştir.   Bu emekliler geçinemediği için çok cüzi maaş yada gelirlere rağmen çalışıyorlardı. Hatta ilerlemiş yaşlarına rağmen emeklilerimizin bir bölümü  simit satıyordu. Ancak tüm dünyayı etkisi altına pandemi süreci sonrasında bu vatandaşlarımız çalışmadıkları için  kazanmış oldukları o üç beş kuruşu da kazanamıyorlar.  Zaten çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren emeklilerimizin yaşamı pandemi süreci ile daha da bir zor hal aldı. Ancak  hükümetimiz pandemi destekleri kapsamında emeklilerimiz hiç bir destekte bulunmadı." diyerek destek beklediklerini ifade etti.

"EMEKLİ ALDIĞI BAYRAM İKRAMİYESİYLE BİR KURBANIN YARISINI BİLE ALAMIYOR."

Bayram ikramiyeleri ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Çalışkan," Bayram ikramiyeleri üç yıldır aynı miktarda ödeniyor.  Altı bayramdır aynı ikramiye ödeniyor.  Alacağımız kurban bayramı ikramiyesi ile emeklilerimizin bir kurban alması bile imkansızdır. Ortalama olarak bir kurbanlık hayvan  2bin ,  2 bin 500 liradan satılırken emeklilerimize bin lira ikramiye veriliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.  Emekli aldığı bayram ikramiyesiyle bir kurbanın yarısını bile alamıyor.  Bayram ikramiyelerinde güncelleme yapılmasını ve emeklinin en azından bir kurbanı rahatlıkla alabileceği bir düzeye ulaştırılmasını istiyoruz." dedi.

"EK ÖDEMELERİMİZİN YAŞAM KOŞULLARI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK GÜNCELLENMESİNİ İSTİYORUZ."

Ek ödemelerin  yıllardır arttırılmadığını ifade eden Çalışkan ek ödeme miktarlarının güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Çalışkan "Eskiden  topladığımız faturalar karşılığında %5 ile %12 arasında değişen bir miktarda ek ödeme yapılıyordu.  Ancak yıllardır  bu ek ödemelerimiz %4 üzerinden yapılıyor.  Senelerdir bize verdikleri ek ödemeyi%4'ün üstüne çıkartmadılar.  Emekliler olarak ek ödemelerimizin yaşam koşulları göz önüne alınarak güncellenmesini istiyoruz."dedi

"KATKI PAYLARINI  ÖDEDİKTEN SONRA MAAŞLARINDAN GERİYE BİR ŞEY KALMAMAKTADIR. "

Emeklilerden muayene ve ilaçlardan dolayı katkı payı kesildiğini dile getiren Çalışkan, " Biz 25- 30 yıl devletimize sigorta pirimi ödedik. Biz bu sağlık pirimlerini öderken bize  sen bu pirimleri öde emekli olduğunda  hayatını kaybedene kadar senden sağlık harcamalarında  ücret talep etmeyeceğiz. Sen vefat etsen de  hayatta kalan  yakınlarından da  herhangi bir sağlık ücreti talep etmeyeceğiz dediler.  Biz de bu şartlar altında  pirimlerimizi ödedik. Ancak gelin görün ki bugün  pirim ödemeyenlerle  aynı durumdayız.  Bugün özel emekliliğe %25 destek sunan devletimizin kendi emeklisinden sağlık harcamalarında katkı payı alması  hiç bir mantığa uygun değildir.  bu uygulama sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmamaktadır.  bugün  emeklilerimiz aylık olarak çok fazla hastaneye gitmemiş olmasına karşın en az 70 lira katkı payı ödemektedir.   Yaşın getirdiği rahatsızlıklar dolayısıyla hastaneye gitmek zorunda olan çok sayıda emeklimiz var. Bu emeklilerimizin her ay devlete ödediği katkı payları 200 lira ile 300 lira arasında değişen ücretlere tekabül etmektedir. Zaten ciddi bir maaşı olmayan emeklilerimiz bu katkı paylarını da ödedikten sonra maaşından geriye hiç bir şey kalmamaktadır.  Emekliler olarak sağlıkta bu katkı paylarının kaldırılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"2000 ÖNCESİ EMEKLİ OLAN BİR EMEKLİ İLE 2018 YADA 2019 YILINDA EMEKLİ OLAN BİR EMEKLİNİN MAAŞLARI ARASINDA 2 BİN LİRA FARK BULUNUYOR"

Emekliler arasındaki maaş farlıklarının ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Çalışkan " Emekli maaşlarında emeklilerimiz arasında ciddi farlılıklar bulunmaktadır.  Bu farkın ortadan kalkması için senelerdir intibak yasasının çıkartılmasını istiyoruz.  Bütün emeklilerin üzerinde ittifak yaptığı bir  düzenleme talebidir. Biz yapılan yasalarla ortaya çıkan bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını ve maaşlarda eşitlik sağlanmasını istiyoruz.  Bugün 9 bin gün pirim ödeyen 2000 öncesi emekli olan bir emekli ile 2018 yada 2019 yılında emekli olan bir emeklinin maaşları arasında 2 bin lira fark bulunuyor.   Biz hiç kimse mağdur edilmeden bütün sistemin yeniden ele alınıp hizmet ve prim gün sayısına bağlı  bir standart oluşturulmasını istiyoruz. Konu ile ilgili olarak mecliste bekletilen iki adet yasa teklifi bulunuyor. Bizler bu yasaların bir an  önce çıkartılmasını istiyoruz."dedi

"BEKLENTİLERİMİZİ KARŞILAYACAK BİR ZAM TALEP EDİYORUZ"

Emekli maaşı zamlarının beklentilerini karşılamamsı halinde yapılan zammın  bir anlam ifade etmeyeceğini dile getiren Çalışkan, " Bildiğiniz üzere Temmuz ayı zam ayı olarak biliniyor. biz Ankara'da bütün emeklilerimiz gibi Elazığ'da yaşayan  emeklilerimizin de  hakkını savunma noktasında büyük bir mücadele veriyoruz.  Bugün çarşı ve pazardaki TÜFE %15'in üzerindedir.  Emekliler olarak bugün kasaba gidip de et alamıyoruz. Artan sebze , meyve ve temel gıda malzemelerinde artan  fiyatlarından dolayı  çarşıya pazara çıkamıyoruz.  Siyasilerimizden bütün bunları göz önüne alarak beklentilerimizi karşılayacak bir zam talep ediyoruz. Yapılacak zammın %10'un altında olması halinde emeklimize hiç bir fayda sağlamayacağını da belirtmek istiyorum."ifadelerini kullandı