EMEKLİLER BANKA PROMOSYONU GÖRÜŞMELERİNDE MASADA OLMAK İSTİYOR

Yedi emekli derneğinin oluşturduğu Türkiye Emekliler Platformu, SGK ile Türkiye Bankalar Birliği arasında yapılacak banka promosyonu görüşmelerinin tarafı olmak istiyor

Türkiye Emekliler Platformu Dönem Sözcüsü Satılmış Çalışkan:

"Emeklilerimiz beklentisi günün koşullarına uygun, dişe dokunur bir rakamın belirlenmesi"

Yedi emekli derneğinin oluşturduğu Türkiye Emekliler Platformu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye Bankalar Birliği arasında yapılacak banka promosyonu görüşmelerinin tarafı olmak istiyor.

Türkiye Emekliler Derneği, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Tüm Sivil Emekliler Derneği, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği ve Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Derneğinden oluşan Türkiye Emekliler Platformu dün banka promosyon gündemiyle toplandı.

Platformun dönem sözcülüğünü yapan Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanlığındaki toplantıda, bu ay içerisinde SGK ile Türkiye Bankalar Birliği arasında görüşmeleri başlayacak banka promosyonu görüşüldü.

Emeklilerin mevcut banka promosyonu rakamlarının son derece düşük kaldığı konusunda mutabık kalan Platform, promosyon görüşmelerinde emeklilerin de masada olması ve yeni rakamların ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmesini talep etti.

Platform, promosyon görüşmelerinde yer almak için önümüzdeki günlerde SGK ve Türkiye Bankalar Birliği nezdinde girişimlere başlayacak.

-"Çalışanlarla aynı oranda olmalı ve yıllık ödenmeli"

Türkiye Emekliler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Emek Der Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarına ödenen banka promosyonlarının emeklilere de emsal teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

Bankalardan çalışanlar ile emekliler arasında ayrım yapmamalarını isteyen Çalışkan, "Banka promosyonları emeklilere çalışanlarla aynı oranda olmalı ve yıllık olarak ödenmeli." dedi.

Emeklilerin toplumun en mağdur kesimlerinden biri olduğunu ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:

"Yeni promosyon rakamımın emeklilerimize nefes niteliğinde olmasını istiyoruz. Elektrik, doğal gaz ve su faturaları ile ulaşım ve diğer harcamalardaki artışlar emeklilerimizi zorluyor. Bankaların da bu gerçeği görüp emeklilere bir nebze olsun katkı vermesi gerekiyor.

Emeklilerimiz beklentisi günün koşullarına uygun, dişe dokunur bir rakamın belirlenmesi."

300, 375 ve 450 lira ödeniyor

SGK ile bankalar arasında 2017'de imzalanan protokolle emekliler ilk defa toplu olarak banka promosyonu almıştı.

Üç yıl süreli promosyon miktarı; bin lira aylık alanlara 300, bin ile 2 bin lira arasında aylık alanlara 375, 2 bin lira üzeri aylık alanlara ise 450 lira olarak belirlenmişti.

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM