BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

Kısa adı Tüm Emek Der olan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanlar Kurulu Toplantısı, 16 Ocak 2020 Perşembe günü Ankara’da Genel Merkez Toplantı Salonu’nda yapılmıştır. Yapılan müzakereler sonucunda başkanlar kurulu ortak görüşüdür.

1. Hayatlarının en verimli ve dinamik çağlarımızı devletimize, milletimize hizmet ederek geçiren biz emekliler, Emeklilik döneminde sağlıklı, huzurlu, refah içinde bir emeklilik hayatı yaşamak en büyük isteğimizdir.
  2. Tüm emeklileri kapsayan hizmet ve prime dayalı aylıklarda standart birliği sağlanması için gerçek bir intibak yasasının çıkartılması gerekmektedir. Eşit prime, eşit hizmete, eşit maaş, SG de üç kurum emeklisine de eşit taban aylık olması. Anayasanın eşitlik ilkesi gereğidir.
  3. Sağlıktaki katkılar payları %70 açlık sınırı altında emekli aylığı alan ve zor şartlarda yaşam sürdüren emeklilerimizi yaşamlarını daha da zorlaştırmaktadır.
  4. Emeklinin zorunlu harcamalarında  %8, %18 arası KDV öderler. Bunu da faturalandırarak belirlediklerinde % 5 ile %12 iade alınırdı, şimdi ise Emeklilere  % 4 ek ödeme uygulanarak mağdur edilmektedir. Bu nedenle ek ödememiz en az %10 ‘a yükseltilmelidir.
  5. Emekliler ekonomideki dalgalanmalardan dolayı en çok etkilenen kesimdir. Emeklilerin temel ihtiyaçlarına gelen zamlar emeklileri çaresiz bırakmaktadır. Tüm emekliler olarak bu zor dönemimizde yetkililerden bir iyileştirme bekliyoruz. Temel ihtiyaç ve Temel gıda artışları Emekli maaş artışlarında göz ardı edilmemelidir.
  6. TOKİ konutları için TOKİ başkanlığına, bölgedeki belediye başkanlıklarına Kaymakamlıklara Valiliklere teslim edilen taleplerimizin ivedilikle incelenmesi ve 100 bin sosyal konut projelerinde emekliye kontenjan ayrılarak Emeklilerden peşinatın emeklinin durumu düşünülerek daha makul seviye de belirlenmesini talep ediyoruz.
  7. Tüfe oranlarının uygulanması Emeklileri mağdur eden bir uygulamaya dönüşmüştür. Katsayı ve gösterge sistemi daha adaletli idi.
  8. Emeklilere ödenen dini bayram ikramiyeleri, asgari ücret artışlarına endekslenmesi gerekmektedir. (Bayramlarda verilen fitre ve zekâtlar bile Diyanet kurum başkanlığınca ) günün şartlarına göre belirlenmekte.

Yukarıdaki taleplerimiz memleketimizin huzur ve barışı içindir.  Aile nüfusu 35 -40 milyon emekli huzurlu olursa memlekette de huzur olur.

Başkanlar Kurulu Adına

Satılmış ÇALIŞKAN