BAŞKANLAR KURULU TOPLANTIMIZI YAPTIK

BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Merkezi Emekliler haftası nedeniyle düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısı 29.06.2019 tarihinde Dernek Genel Merkez toplantı salonunda yapılmıştır.

Emekliler günü ve Haftası olması münasebeti ile günün sabahı Kuruluşu olduğumuz Emekliler Platformu Dernekleri ile Anıtkabir törenine Şube Başkanlarımız ve üyelerimiz ile birlikte büyük bir topluluk olarak katıldık.

Öğleden sonrada günün önlem ve anlamı konulu Başkanlar Kurulu toplantımız yapılmış olup, Tüm Emeklilerin sorunları üzerine görüşülerek hep platformda talep edilecek sorunlar üzerine müzakereler yapılmıştır. Dernek olarak takip edilecek yollar belirlenmiş ve emeklinin durumu her siyasiye gerekir ise tek tek anlatılacaktır.

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün emekliye ayrıldığı 30 Haziran 1927 gününün Emekliler günü ve içinde bulunduğumuz haftanın da Emekliler haftası olarak kutlanması ve bu gününde geleneksel hale getirilmesi maksadı ile günün anlam ve önemini belirten toplantılar etkinlikler düzenlemekteyiz.

Dünyanın büyük lider ve devlet adamlarından olan Mustafa Kemal ATATÜRK “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır” diyerek yaşlı ve emekliye ne kadar büyük bir önem verdiğini göstermiştir.

Hayatlarının en verimli ve dinamik çağlarını devletine, milletine hizmet ederek geçiren emeklilerimizin, Emeklilik döneminde sağlıklı, huzurlu, refah içinde bir hayat sürmeleri en büyük isteğimizdir.

Bu nedenle emekliler olarak taleplerimiz;

Çalışanlar ile emekliler arasındaki ücret uçurumunun giderilmesi, çalışanlara yapılan ücret artışlarının emeklilere de âynen yansıtılması Emekli sandığı emeklisine çalışan memura uygulanan sözleşme artışları emeklisine de uygulanırken işçi ve bağ-kur emeklisine sadece tüfe verilmektedir. Bu farklı uygulamaları giderecek bir düzenleme talep ediyoruz. (memur, işçi, bağ-kur emeklisi ayrımı olmamalı)

Yeni bir intibak yasası çıkartılması (tüm emeklileri kapsayan)  hizmet ve prime dayalı aylıklarda standarttın sağlanması bu da 5000 prim günü karşılığının taban aylık olarak belirlenmesi ve bu aylığın (devlet istatistik kurumunun belirlemiş olduğu açlık sınırı gelirinin) altında kalmaması kalan prim günleri de aynı donelerle değerlendirilerek ABO'nı belirlenmeli, bu şekilde emekliler arasında hizmet ve prime dayalı standart birliğinin sağlanması. (çünkü şu anda 25yıl bir fiil hizmet aynı primle 90 lı yıllarda emekli olanla 2014-  2016 yılı emekli olanlar arasında 1000 - 1200 TL fark oluşmuştur bu tavanda tabanda ise aylıklar 800,00 TL’ye kadar düşmüştür.)

Sağlık gibi anayasal hak olan bir alanda katkı paylarının kaldırılması, çünkü sağlık hizmeti daha çok yaşlılıkta alınan bir hizmettir.

a-      İlaçlardaki  emsal ilaç uygulamasının kaldırılarak doktorun yazdığı ilaç fark alınmadan verilmesi.

b-      Özel hastanelerin  %200 lük fark alınmasının tekrar değerlendirilmesi

c-       Devlet ve üniversite hasta hanelerin teşhis, tedavi ve ameliyat randevularının daha kısa olması için gerekli düzenleme ve çalışmaların yapılması.

d-      Bu katkılar %70 açlık sınırı altında emekli aylığı alan ve zor şartlarda yaşam sürdüren emeklilerimizi yaşamlarını daha da zorlaştırmakta.

Emeklilere avrupa ülkelerinde olduğu gibi sendikalaşma hakkının verilmesi, bu hususta acilen yasal düzenlemeler yapılması (anayasanın ilgili maddesinin düzenlenmesi)

Ülkemizin kalkınmasına değerli hizmetler yapan alın teri döken emeklilerimize en iyi hayat şartlarını sağlamak sosyal devlet anlayışının da bir gereğidir,

Emekliler olarak Anayasamızda “vazgeçilmez bir unsur olan eşit vatandaşlık hakkımızı Sosyal Güvenlikte de istiyoruz.

Siyasi partilerimizden bir an önce seçim beyannamelerindeki emekliye verilen vaatlerinde hatırlamalarını istiyoruz,

Dernek şube başkanları kendi yöre ve il ilçelerindeki emeklilerin sorunlarını dile getirmişlerdir. Emekli üyelerin dört gözle beklediği TOKİ’ Den ev sahibi olma müracaatlarının Valilik ve Belediye Başkanlıkları ile yapılan görüşmeler dile getirilmiş TOKİ ‘nin kontenjan olarak Emeklilere ayırdığı konutların kuraya iştirakleri için müracaatların yapılacağı usul ve şekiller görülmüştür.

Emekliler haftası münasebetiyle emekliler olarak Anıtkabir ziyareti, devlet erkânı ve siyasi parti liderleri ziyaret edilecek, Derneğimiz hafta süresince yurt düzeyinde şubelerimizde yapılan etkinlikler ile haftanın önemini dile getirilecektir.

Haince saldırılarda kaybettiğimiz güvenlik mensuplarımıza ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve yaralı olanlara acil şifalar dileriz.

Emekliler Gününün ve içinde bulunduğumuz Emekliler Haftasının sorunlarımıza çözüm getirilmesi için bir vesile olması umuduyla hepimize hayırlı olmasını diler. AZİZ ATATÜRK’ÜN Hatırası önünde saygı ve minnetle eğiliyor;  Tüm Emeklilerin Emekliler Gününü ve Emekliler Haftasını kutlar.

SAYGILARIMIZI SUNARIZ.

Başkanlar Kurulu Adına