Genel Başkanımız ÇALIŞKAN Malatya’ da konuştu.

Malatya Şubesinin 6. Olağan Genel Kurulunda bir değerlendirme yapan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış ÇALIŞKAN Emeklinin sorunlarını değerlendirerek şunları söyledi.

İNTİBAK YASASI İÇİN YILLARCA UĞRAŞTIK

Genel anlamda Genel Merkez olarak yaptıkları hizmetleri de anlatan Genel Başkan Çalışkan,”2000 yılı öncesi İntibak Yasası için yıllarca uğraştık. Bizim arzu ettiğimiz şekilde tam olarak çıkmasa da kısmi de olsa bir iyileştirmeyle bu yasayı çıkartırdık. Bayram ikramiyelerini yıllarca istedik. Bunu gündemde tuttuk. Bin lira da olsa aldık. Şimdi bunun asgari ücret seviyesine çıkartılması için gerekli çalışmalar yapıyoruz. Şubat ayı içerisinde Yaşlılar Haftası, Cumhurbaşkanlığı nezdinde Yaşlılık Şurası toplandı. Burada yaşlı ve emeklilerin sorunlarını tüm raporlara yazdırdık, ilettik” diye konuştu.

‘’EMEKLİNİN 2 SORUNU VAR’’

“ Cumhurbaşkanımız nezdinde yaşlılar şurası toplandı. Derneğimizi temsilen 2 arkadaş katıldık. Yaşlıların ve emeklilerin sorunlarını tüm raporlara yazarak ilettik. Emeklilerin sorunlarını genelde bizler genelde ikiye ayırıyoruz. Sağlık ve maaş sorunlarımız. Sağlık hizmetleri daha çok yaşlılıkta almamız gereken hizmetlerden bir tanesi gençliğimizde yılda 3-5 sefer doktora giderken, bugün ayda 3 - 4 defa doktora gitmemiz gerekiyor. Bizlerden alınan katkı paylarının kaldırılması için büyük uğraş veriyoruz. Katkı payları her emeklimizden her ay en az 50-60 TL katkı payı kesilmektedir. Artı özel hastane durumları Özel hastaneler yüzde 200 fark alma yetkisi verildi. Sağlık ocaklarında ilaçlarımızı yazdıra biliyoruz. Her hangi bir sıra beklemeden ilaç yazdıra biliyoruz. Ama hasta olarak gittiğimizde görüntüleme dendiğinde 1-2 ay görüntüleme diyor. Laboratuvar hizmetlerine ona da uzun randevular veriyor. Rahatsız olan bir kişi mecbur olarak özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Özel hastanede tedavimiz yapılıyor, teşhis konuluyor ama sonrasında karşımıza bir fatura çıkartılıyor işler değişiyor. Biz diyoruz ki devlet ve Üniversite hastanelerinde bu görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinin biran önce iyileştirilmesi gerekiyor.

‘’ EMEKLİ MAAŞLARI AÇLIK SINIRI ALTINDA’’

Sağlık problemlerinden sonra maaş konusunu değerlendiren Çalışkan ‘’Emeklinin yüzde 70’i asgari ücretin, yüzde 90’ı da açlık sınırının altında aylık almaktadır. Tüm emeklileri kapsayacak bir intibak yasası istiyoruz. Emekliliğimiz kendiliğinden ortaya çıkmadı. Devletin koyduğu yasalardaki döneleri yerine getirdik, bu hizmeti hak ettik ve emekli olduk. Sosyal devlet olarak, emekli olmuş kişiye de açlık sınırı altında aylık ödenmemesi gerekir. Bunun için bir yasa teklifimizi hazırladık, 600 milletvekillerinin en azından 300 ‘ünün elinde bu mevcut. İstediğimiz şu, Emekli olmaya hak kazanmış kişi emekli olduğunda 5 bin gün hizmeti vardır, yasalarda 5 bin gün hizmetine devletin açıkladığı açlık sınırı taban aylığı verilmesini istiyoruz. Mademki bir açlık sınırı açıklıyorsunuz, bizde bunu taban aylığı olarak istiyoruz. 5 bin hizmetin üzerine ne hizmeti varsa kişilerin 7 bin üzerinde puanların verilmesi ve aylık olarak düzenlenmesi ve ondan sonra kim hangi dereceden prim ödediyse buna göre hizmet sistemine dayalı bir sistemin getirilmesi, 2000 yılı öncesi daha adaletli gördüğümüz kat sayı ve gösterge sisteminin hayata geçirilmesini istiyoruz. Şuanda BAĞKUR ve SSK emeklisi arasında büyük farklar var. Bugün BAGKUR taban aylığı 700 TL ye kadar düştü. SSK ise 900 TL civarında. Ha bunlarI bin liraya çektiler. Bin liraya çekmekle bu geçim sıkıntısı bin lira ile bitmiyor. Biz diğerlerine çok alıyor demiyoruz. Bugün emekli sandığının taban aylığı 2 bin 588 liradır. Bunu bizin alan sadece mühendislerimiz var. SGK ‘yı madem ki bir çatı altına aldık ama çatının altındaki çatlakları da kapatmanızı istiyoruz.’’

‘’SİZİN YERİNİZE TAKİP EDİYORUZ.’’

‘’Emekli TOKİ konut ‘’ sözünü de hatırlatan Çalışkan ; ‘’ O dönemin Başbakanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU, tarafından emeklilere ve dar gelirlilere 240 ay vadeli konut yapılacağını açıkladılar. Bizde dernek olarak şunu düşündük kaç kişi başvuru yapabilir diyerek o gün için TOKİ başkanlarıyla görüştük. ‘’Konutu olmayan emeklilerin listesini çıkartacağız sizlere getireceğiz dedik. Bizde yurt çapında 60 şubemiz ile hangi il ve ilçemizde ne kadar emeklinin konuta ihtiyacı varsa kaydını aldık, listelerini çıkardık. Hem TOKİ başkanlığına hem Valiliklere, Kaymakamlıklara, Belediyelere bunları ilettik. Bu konutları yapacak olan TOKİ başkanlığı ve iktidardır. Bizim bu konutları yapacak bir yetkimiz yoktur. Bu hususta Malatya ‘da bir arazi gösterildi ama başlanmadı. Biz bu emeklilerin adına bunun takiplerini yapıyoruz.’’ Şeklinde konuştu.