Sosyal Güvenlik Kurumu’nu 5. Olağan Genel Kuruluna Katıldık.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 5. Olağan Genel Kurulu 26 Aralık 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımlarıyla gerçekleştirilen genel kurula, Genel Başkanımız Satılmış ÇALIŞKAN, Genel Sekreterimiz Mustafa YILMAZ ve Genel Eğitim ve Teşkilat sekreterimiz Mustafa SARIOĞLU, Emekli, işçi, işveren ve memur konfederasyonları ile çeşitli meslek kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Bakan Selçuk: “45’i Kanser İlacı Olmak Üzere 413 İlacı Daha Geri Ödeme Listesine Aldık”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Resmi Gazete'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğine (SUT) ilişkin yeni düzenlemelerin yayımlandığını duyurdu.

Bakan Selçuk, yapılan düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada “22’si Yurtdışı, 45’i kanser olmak üzere toplam 413 ilacı geri ödeme listesine ilave ettik. Bu ilaçlardan 13’ü daha önce Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla yurt dışından temin ediliyordu. Artık bu ilaçlara doğrudan erişim imkanı doğdu.” diye belirtti.

Geri ödeme listesine eklediğimiz ilaçlar başta kanser tedavisi olmak üzere gebelik, kronik hastalıklar, alerji, enfeksiyon, HIV, DHA, NHL, hiperkolesterolemi tedavilerinde kullanılmaktadır. Vatandaşlarımız ilaçları Sosyal Güvenlik Kurumumuz ile sözleşmeli eczanelerden temin edebilecektir.

DİYALİZ HASTALARI İÇİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANAN ÜCRETİ YÜZDE 19 DAHA ARTIRDIK

Vatandaşlarımızın tedavilerinde sorun yaşamaması için hemodiyaliz, ev hemodiyalizi ve acil hemodiyaliz işlemlerinde hizmet sunucularına ortalama yüzde 19 oranında ücret artırımı yaptık. Bu artış hizmetin erişebilir olması ve kalitesinin artırılması bakımından önemli.

Başta palyatif bakım olmak üzere 27 adet sağlık hizmetini daha ilave ücret alınmaksızın sunmaya başladık.

Mitral kapak hastalığı olan sigortalılarımızın tedavisinde kullanılan tıbbi cihazların üniversite hastanelerinde de kullanılabilmesine ilişkin değişiklik yapılmıştır.dedi.

Toplantıda konuşma gerçekleştiren SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı kurum olarak değil vakıf olarak hesap vereceklerini belirterek “Bizim idari olarak bakanlığa, mali olarak Sayıştaya ve genel kurula karşı sorumluluğumuz var. Biz bugün konuşan değil, dinleyen ve hesap veren olacağız. Genel kurul bittikten sonra raporlar bakanlığımıza sunulacaktır. Öbür dünyada hesaba çekilmeden önce bugün burada hesaba çekilerek alnımızın akıyla çıkacağız. SGK'yı inşallah yeni seçilen kurulla daha iyi bir şekilde temsil edeceğiz” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı ise bir önceki SGK Genel Kurulu’nun Aralık 2015 tarihinde toplandığını hatırlatarak, “Bugün burada son 3 yılda bütün yaptıklarımız, yapamadıklarımız, başardıklarımız, başaramadıklarımız, dar boğazlarımız, açmazlarımız gündeme gelecek. Bunlar konuşulacak. Biz bugün konuşan değil, dinleyen ve hesap veren konumunda olacağız” dedi.

SGK'nın aktüeryal dengesi, bilançosu, faaliyet raporu, performans programı, mali denge, gelir ve giderleri bugün burada masaya yatırılacağını dile getiren SGK Başkanı Bağlı, "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yoğun programına rağmen SGK’ya gösterdiği ilginin kendileri için motive edici güç olduğunu vurguladı.

Bugünkü Genel Kurulda tipik bir kamu kurumunun yönetim kurulu değil bir vakfın mütevelli heyetinin önemli bir kısmının seçileceğini ifade eden Bağlı konuşmasının devamında şöyle konuştu:

“Bir vakıf medeniyetinin mensupları olarak bir vakıf olarak gördüğümüz, bir kamu hizmeti değil bir sosyal sorumluluk, bir hayır, bir sevap olarak gördüğümüz sosyal güvenlik hizmetini inşallah yeni seçilecek olan yönetim kurulu üyelerimizle birlikte daha iyi bir noktaya taşıyacağız."

Genel kurula hitaben konuşmalarını gerçekleştiren Genel Başkanımız Satılmış ÇALIŞKAN, Emeklinin durumunu hazuruna anlatmıştır.

Çalışkan Konuşmasında “Emekli aylıkları yaşam koşullarına uygun hale getirilmelidir “Dedi.

Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretle eşitlenerek, en az asgari ücret olmalı ,

Tüm emekliyi kapsayacak, hizmet ve pirime dayalı norm ve standart birliğini sağlayacak bir intibak düzenlemesinin acilen yapılması,

Aynı koşullarda farklı yıllarda emekli olanların aylıkları arasındaki uçurum kapatılmalıdır.

Aylık bağlama oranları önceki sisteme çekilmeli, katsayı ve gösterge tekrar hayata geçirilmeli

Emekli aylıklarının artışları TÜİK e bırakılmıştır.Emekli kaderine terk edilmiştir.

Avrupa’da olduğu gibi emeklilere sendika kurma hakı verilmeli. Toplu pazarlık hakkı tanınmalıdır Hükümet Emekli Dernekleriyle maaş artışını müzakereye açmalı görüş ve taleplerini değerlendirmeli

Sağlık gibi anayasal hak olan bir alanda katkı paylarının kaldırılması, çünkü sağlık hizmeti daha çok yaşlılıkta alınan bir hizmettir.

Özel hasta hanelerde % 200’lük fark alınması Tahlil ve görüntülemelerden sağlık hizmeti adı altında fark alınmasının tekrar değerlendirilmesini

devlet ve Üniversite hastanelerinde teşhis, tedavi ve ameliyat randevularının daha kısa olması için gerekli düzenleme ve çalışmaların yapılması.

Emeklilerimize ekonomik, kültürel ve sosyal olanaklar sunmak, hak ettikleri onurlu yaşamı sağlamak sosyal devlet anlayışı gereği iktidarların en önemli, görevidir.

Değerli huzurun emekli sorunlarımızın önemli bir kısmını kurulumuza arz etmeye çalıştım.dedi