KAYSERİ'DE 'EMEKLİLER HAFTASI' KUTLANDI

28 Haziran - 4 Temmuz Emekliler Haftası’ nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Tüm Emek Der Kayseri Şubesi, Atatürk anıtına çelenk sunumu yaptı. Çelenk sunumunun ardından dernek adına basın açıklaması yapan başkan Hüseyin Arslan, Emeklilik bir lütuf değil, haktır olduğunu söyledi.

Tüm Emek Der Kayseri Şube Başkanı Hüseyin Arslan, “Her yıl 30 Haziran ile 04 Temmuz tarihini tarihleri arasında Emekliler haftası olarak kutlamaktayız. Emekliler haftası vesilesi ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün Emekliler için söylediği şu sözler, dünyasını anlamlandırmakta, geleceğimize ise ışık tutmaktadır. Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emekliklerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretine en önemli kıstastır. Biz emekliler neler gördük neler. Ama dünya gözüyle, bir gün yüzü göremedik. Emekli çok yaşıyor diyen, emekliyi devlete yük gören siyasileri gördük. Devletimize hizmetimizi yaptık, primlerimizi, vergilerimizi eksiksiz ödedik emekli olduk. Bizi bin 500 TL maaşla açlığa mahkûm edenleri gördük.  İlaç reçete ve muayene ücretlerinin senelerce devlete hizmet etmiş emeklilerimizin sırtına nasıl yüklendiğini gördük.  Emeklinin katsayı gösterge sistemini yok ederek sistemi anlaşılmaz hala getiren, emekliye sefalete sürükleyen çarşıya pazara uymayan TÜFE’ye emekliyi mahkûm eden zihniyeti gördük.

Senelerce dayanışma için verdiğimiz işsizlik primimizin yok olduğu gördük. Süper emeklilik adı altında vatandaşın varını yoğunu elinden alıp emekli edip akabinde ilgili yasayı dondurup 62 bin emekliyi mağdur eden hükümetler gördük. Sosyal devlet olmanın gereği, vatandaşlar arasında ayrım gözetmeksizin, eşit hak hürriyet ve adaleti sağlamaktır. Günümüzde bu eşitlik sağlanmadığı gibi eşitsizliğin makası da açılmaktadır. Her yılın ilk ayında ve ortasında yapılan zamlar, emeklinin yüzünü hiçbir zaman güldürmemiş aksine umutsuzluğa ve karamsarlığa itmiştir. Asgari ücret yoksulluk açlık sınırın çok altında olmasına rağmen ülkemizde bulunan 13 milyon emeklinin çoğu asgari ücretinde altında maaş almaktadır. Yapılan zamlar piyasa enflasyonunu karşılamadığı gibi emeklinin alım gücünü daha aşağıya çekmiştir. Hayatlarının en verimli ve dinamik çağlarını devletine milletine hizmet ederek geçiren emekliklerine hak ettiği yaşam standardı bu olmamalıdır. Türkiye İşçi Sendikası Konfederasyonun Nisan ayında hazırladığı 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması ve ihtiyaç maddeleri doğrultusunda oluşan endekse göre açlık sınırı 2 bin 856 TL, yok yoksulluk sınırı 8 bin 856 TL. Emeklilerimizin aylık ortalama maaşları ise bin 500 TL’dir. Yani bu verilerin Türkçe meali emekli açlığa mahkûm edilmiş gözden çıkartılmış. Emeklilik döneminde sağlıklı huzurlu ve refah içinde bir emeklilik hayat yaşamak en büyük hakkımız ve istediğimizdir. Tüm emekliler olarak için bulunduğumuz zor dönemimizde yetkililerden bir takım taleplerimiz vardır. Vergi iadesinde gelen en ödemenin %4’den en az %10’a çıkartılmasını istiyoruz.  TÜFE oranları ile belirlenen zammı kabul etmiyoruz. Bize verilecek zammı TÜİK’in değil yüce parlamentonun belirlemesini istiyoruz. Bizler katsayı ve gösterge sisteminin adaletine inanıyoruz. Tüm emeklileri kapsayan hizmet ve prime dayalı aylıklarda standart birliğinin sağlanması için parlamentonun intibak yasası çıkartmasını bekliyoruz. Eşit prime, eşit hizmete, eşit maaş sosyal güvenlikte üç kurum emeklisine de eşit taban aylık olması Anayasanın eşitlik ilkesi gereğidir.

Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri, asgari ücret artışına endekslenmelidir. Önümüzdeki süreçte taleplerimiz doğrultusunda yapılacak düzenlemelerle biz emeklilerin yaşam standardının iyileştirdiği insan hayatına ve onuruna yakışır düzenleme çekildiği bir Türkiye’de yaşamak en büyük arzumuz ve dileğimizdir. Emeklilik bir lütuf değil, haktır” dedi. Kayseri Vip Haber

Tüm Hakları Saklıdır. © 2014 - 2021 | Tüm Hakları Saklıdır.