KAYABAŞ: KİMSEYE MUHTAÇ OLUNMADAN YAŞAYABİLECEĞİMİZ EMEKLİ MAAŞI İSTİYORUZ

Emeklilerin, Kurban Bayram ikramiyelerin altı bayramdır bin TL olarak ödendiğine vurgu yapan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Eğitim Sekreteri Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş, bayram ikramiyelerinin asgari ücret artışına göre endekslenmesi gerektiğini belirterek, emekliler olarak kimseye muhtaç olunmadan yaşayabilecekleri emekli maaşı istediklerini ifade etti.

Emeklilerin, bin TL olan Kurban Bayramı ikramiyelerini 17-29 Temmuz tarihleri arasında alacağı açıklandı. Kurban Bayramı ikramiyeleriyle ilgili olarak açıklama yapan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimler Derneği Genel Eğitim Sekreteri Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş, çalışanlara yapılan ücret artışının emeklilere de yansıtılması gerektiğine vurgu yaparak şartların iyileştirilmesi gerektiğini talep etti. Çalışanlar ile emekliler arasındaki ücret uçurumunun giderilmesini istediklerini söyleyen, Kayabaş yaptığı açıklamada, Dul, yetim ve emekli maaşına yüzde 5-6 zammın gülünç olduğunu ifade etti. Kayabaş,’’ Bugün emeklilere 3 ayrı yasaya göre maaş bağlanıyor. Tüm emeklileri kapsayan, hizmet ve prime dayalı bir intibak yasası çıkarılarak, farklılıkların giderilmesini talep ediyoruz. Burada 5 bin prim günü karşılığının taban aylık olarak belirlenmesi ve bu aylığın(devletin belirlemiş olduğu asgari aylık gelirinin) altında kalmamasını istiyoruz. Kalan prim günleri de aynı donelerle değerlendirilir, aylık bağlama oranları belirlenir. Prim ödediği ortalama matrağının derece ve kademeden emekli aylığı bağlanırsa, emekliler arasında hizmet ve prime dayalı standart birliği sağlanmış olur. ‘’diye ifade etti.

‘’EMEKLİ MAAŞINA YÜZDE 5-6 ZAM GÜLÜNÇTÜR’’

TÜİK’in açıkladığı 2020 altı aylık enflasyon verilerine dikkat çeken Kayabaş,’’ Temel gıdanın bile yüzde 15-20 zam gördüğü Türkiye’de, 750 lira dul ve yetim maaşına, 1500 lira emekli maaşına yüzde 5-6 zam çok gülünç olmaktadır. TÜİK’in açıkladığı 2020 6 aylık enflasyonu yüzde 5,75 oldu. Haziran ayında marketlerde kayısı, kiraz, erik gibi mevsimlik meyveler 12-15 lira, domates 7-8, biber 10-12 lira… Pandemiyle gelen zamlar ortada. Ama enflasyonu, dolayısıyla emekli zammını düşük tutan bir araştırma yöntemi, öncelikle biz emeklileri üzmektedir. Temel gıda maddeleriyle değil, müzede kalan lamba fitili ya da semerci sicimi fiyatlarıyla belirlenen enflasyon, gerçek enflasyon değildir. Açıklanan tüfeler, bizim Pazar ya da market tüfelerimizle uyuşmuyor. Dolayısıyla emeklilere yapılan zam da hayatın gerçekleriyle uyuşmuyor. Enflasyona göre yapılan altı aylık dönem artışlarında, temel gıda enflasyonu baz alınmalıdır. Ben gidip semerci sicimi almıyorum ama domates, biber, patlıcan alıyorum.’’dedi.

‘’MEMUR, EMEKLİ AYRIMI YAPILMADAN MAAŞ ARTIŞLARI YAPILSIN’’

Sosyal Güvenlik Kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesi gerektiğini belirten Kayabaş,’’Maaş artışları; memur, işçi, Bağ-Kur emeklisi ayrımı olmadan, devlet memuruna uygulanan, katsayı ve gösterge sistemine göre veya tüfe+milli gelirden refah payı üzerinden belirlenmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumlarının gerçek olarak tek çatı altında birleştirilmesi gerekmektedir. Banka promosyonlarının çalışanlara her yıl, emeklilere ise üç yılda bir ödenmesi büyük bir adaletsizliktir.’’dedi.

‘BAYRAM İKRAMİYELERİ ALTI BAYRAMDIR BİN TL’DİR’’

Bayram ikramiyelerinin ödeneceği tarihin açıklandığını ancak 1000 TL ödendiğinin ve altı bayramdır aynı miktarda ödendiğini söyleyen Kayabaş,’’Bayram ikramiyelerinde asgari ücret artışına endekslenmesi gerekiyor. Emeklilere Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sendikalaşma hakkının verilmesi, bu hususta acilen yasal düzenlemeler yapılmasını talep ediyoruz. Gençliğini, hayatının en verimli çağını devletine, milletine hizmet ederek geçiren emeklilerimize; ekonomik, kültürel ve sosyal olanaklar sunmak, hak ettikleri onurlu yaşamı sağlamak, sosyal devlet ve insanlık anlayışı gereği iktidarların en önemli görevidir. Bizler bu günlerimizde kimseye muhtaç olmadan yaşayabileceğimiz emekli maaşı istiyoruz.’’şeklinde konuştu. Kaynak Haberkent gazetesi Müslüm DEMİRTAŞ